Renovera och underhålla


Att ta hand om och förbättra din bostad är något som gynnar både dig och föreningen och du har dessutom ett underhållsansvar vilket framgår i stadgarnaDu får utan styrelsens godkännande utföra en hel del arbete på egen hand eller genom hantverkare, så länge det är fackmannamässigt utfört.

Här är ett par regelverk som föreningen helst ser att man följer; Branschregler (sakervatten.se) och Hem – Byggkeramikrådet (bkr.se). Behöver man av någon anledning avvika från någon av dessa regler så måste styrelsen/byggruppen godkänna detta.

För vissa förändringar krävs bygglov. Har du funderingar kontakta styrelsen(Förvänta dig ett svar inom 2 till 5 dagar).

Tänk lite extra på att du har ansvar för att hålla rent efter dig eller din hantverkare i trapphus och hiss, det kan vara en bra ide´att klä med papp så att inte våra hissar eller stengolv blir skadade.

När får man borra eller göra andra arbeten som innebär oljud? 8-18 vardagar samt helger 11-16
Innan och efter dessa tider är det alltså inte tillåtet med störande arbete. Meddela gärna dina grannar via lappar, facebook grupp osv om förestående arbete. Slagborr kan du låna av fastighetsskötaren, max från måndag till fredag, lämnas den inte tillbaka kostar det dig inköp av en ny.

Detta får du INTE göra utan styrelsens godkännande:

  • Ingrepp i bärande konstruktion eller fasad.
  • Vid rivning av t.ex. gammalt kakel, väggar och golv kan det förekomma asbest. Anlita då auktoriserad firma.
  • Ändringar av befintliga ledningar och kanaler för el, vatten, avlopp och ventilation
  • Byte av radiatorer innebär att din entreprenör måste tömma systemet på vatten, detta måste meddelas styrelsen i förväg.
  • Om man ändrar i kök eller badrum så att man kapar avloppsledningar som är relinade ( dom är plastade på insidan) måste man kontakta företaget Tubus i Mölnlycke (Tel: 031-696115) så att dom kan komma och försegla kapytan. Görs inte detta skadas befintliga avlopp.

Vid arbeten i våtrum är det viktigt att anlita godkända entreprenörer. Vår rekommendation är att anlita PER-godkända plattsättare och GVK-godkända golvläggare. Vid målningsarbete i våtrum skall dessa ske enligt VT-metod.

Detta får du göra utan styrelsens godkännande:

  • Måla om balkongen i befintlig färg, NCS S2005-Y10R

Bygglov inglasning av balkonger

Fanns för föreningen tom. 2024-09. För inglasning av balkong efter 2024-09 behöver du själv söka bygglov. Profiler & glas enligt nedan:

  • Kulören på anslutningsplåtar skall vara RAL 9006. ljusgrå
  • Ofärgat profilfritt utförande med lika glasindelnings som befintliga inglasningar

Obs! Detta bygglov gäller endast balkonger, ej terasser eller uteplatser.